Originea broderiei poate fi datata din anul 30.000 î.Hr (Epoca Bronzului) cand in timpul unei descoperiri arheologice recente, au fost gasite resturi fosilizate de imbracaminte, cizme si o palarie cusute si decorate manual.
In zona Siberiei, au fost descoperite scoici cusute ca modele decorative direct pe piei de animale. Broderiile cu fir chinezesc dateaza din 3500 i.Hr. unde imaginile infatiseaza broderii pe imbracaminte cu fir de matase, pietre pretioase si perle.
Specialistii considera ca broderia sau arta decorarii cu fire pretioase provine din Orient si Orientul Mijlociu. Oamenii primitivi au descoperit ca pieile de animale pot fi infrumusetate cu decoratiuni, atunci cand au inceput sa uneasca ,lipeasca aceste piei.
Diferite sculpturi, picturi si vaze care ne arata locuitori ai diferitelor civilizatii antice vin sa ne demonstreze ca si in acele timpuri oamenii purtau haine brodate cu fir.
Pana in anul 1500 d.H., broderiile au luat amploare in Europa, precum și în alte zone ale lumii. Incepand din acest moment, broderia cu margele a castigat popularitate regasindu-se pe lenjerie, rochii ,tapiterii, mobila,articolede bucatarie etc.
Tot ce tine de imbracaminte, obiecte religioase si articole de uz casnic brodate reprezenta un semn al bogatiei si o recunoastere a statutului în multe culturi, inclusiv Persia antica, India, China, Japonia, Bizant si Europa medievala.
Tehnicile populare apartinand diferitelor culturi au fost transmise din generatie in generatie in zone precum Vietnam, Mexic si Europei de Est. Ulterior, bresle profesionale au aparut in Anglia medievala. Produsul acestor ateliere ca exemplu Opus Anglicanum a devenit cunoscut in intreaga Europa.
Realizarea broderiilor cu ajutorul masinilor în St. Gallen ,estul Elvetiei a inflorit in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
Procesul folosit pentru a croi, repara și intari un anumit tip de material a condus ulterior la dezvoltarea tehnicilor de cusut, iar varietatea motivelor decorative au transformat totul intr-o arta, ARTA BRODERIEI.
Broderia manuala a inceput sa cunoasca un declin odata cu epoca masinilor din anii 1800, când au aparut primele echipamente in Berlin.
Tesaturile si firele folosite in broderia traditionala variaza in functie de timp,loc si asezare. Lana si matasea au fost folosite de mii de ani atat pentru tesaturi, cat si pentru fire.
Astazi, firul de broderie este fabricat din fire de bumbac, matase,rayon precum si lana.
In timpurile noastre ,modelele de broderie sunt cusute cu o masina de brodat computerizata folosind modele „digitalizate” cu software de broderie.
Broderia computerizata are ca arie de aplicabilitate adaugarea de logo-uri si monograme la uniforme profesionale,de protectie,materiale de promovare precum si pentru a decora lenjeria de casa, draperiile și tesaturile decorative care imita broderiile manuale din trecut.
Companiile aleg ca varianta de promovare logo-urile brodate pe diferite articole de imbracaminte si nu numai pentru a-si promova compania.
Da……Putem afirma ca broderia a parcurs un drum lung, atat prin stil, tehnica, cat si prin utilitatea acesteia!
Desi pare o tehnica invechita, aduce un suflu nou in orice domeniu este aplicata!
IMAGGO-O poveste despre BRODERIE SI BRODARE!