Realizarea broderiei este un proces in mai multe etape cu anumite variabile care pot influenta calitatea produsului final, tipul de broderie, dimensiunea designului, alegerea stabilizatorului și tipul de fir utilizat.
Etapele pentru crearea broderiei cu o masina de brodat computerizata sunt :
- Crearea designul pentru broderia dorita sau achizitionarea on line a unui fisier cu acest design. Aveti in vedere faptul ca digitalizarea poate dura si cateva ore in functie de complexitatea proiectarii, iar software-ul utilizat este unul costisitor.
- Editarea designului si /sau combinarea cu alte modele.
- Exportarea fisierul creat intr-un format acceptat de masina de brodat (Ex : Happy,Barudan,Brother etc ) care contine în mare parte doar comenzi pentru acea mașina de brodat. Daca ati achizitionat un astfel de fisier, poate fi necesar sa convertiti fisierul.
- Incarcarea fisierului de brodat in masina de brodat, asigurandu-va ca acesta este formatul corect si ca grafica se va incadra in gherghef.
- Marcarea locului unde va fi plasata broderia pe tesatura,echipament,uniforma etc
- Fixarea materialul in gherghef cu stabilizatorul adecvat si asezarea gherghefului in masina de brodat
- Centrarea acului peste punctul de pornire al graficii
- Pornirea si monitorizarea masinii de brodat, urmarind erorile sau problemele aparute . Depanarea problemelor pe masura ce apar. Persoana care se ocupa de brodare ar trebui sa aiba la indemana ace, bobine, un compresor de aer mic, o perie mica, foarfece.
- Indepartarea materialul brodat din masina. Separați tesatura de gherghef si taiati stabilizatorul, firele desfacute etc.
Digitalizarea
Fisierele digitalizate pot fi achizitionate sau create cu ajutorul unui software de digitalizare a modelului de broderie.
Formatele fisierelor de broderie se incadreaza in doua categorii. Primele, formate sursa, sunt specifice software-ului folosit pentru crearea digitalizarii. Pentru aceste formate, se pastreaza fisierul original si se editeaza. Al doilea, formatele masinii de brodat, sunt specifice unui anumit model de masina de brodat si contin in principal date si functii ale masinii (tip de cusatura, adancitura, salt intre pasii modelului etc).Acestea nu sunt usor de editat implicand un volum de munca mai mare.
Multe modele de broderie pot fi descărcate de pe diferite site-uri web de broderie.
O persoana care creeaza un design o punem numi digitalizator sau designer de broderie. Un digitalizator folosește un software pentru a crea un design de broderie ,design care poate fi redimensionat si editat cu usurinta. Aceste fisiere pastreaza informatii importante, precum contururile obiectelor, culorile firului. Cand fisierul initial primit in .jpg,.cdr este convertit intr-un fisier pentru broderie, se pierde o mare parte din aceste informatii, ceea ce face ca editarea sa fie dificila sau uneori imposibil de realizat.
Recomandarea noastra este ca broderiile cu detalii unice sa fie digitalizate integral de la primul detaliu al desenului , fotografiei, siglei, logo-ului.
Dupa ce imaginea a fost digitalizata, designerul poate utiliza software-ul pentru a-l edita sau combina cu alte modele. Majoritatea programelor de broderie permit utilizatorului sa roteasca, sa marească, sa intinda, sa decupeze sau sa dubleze designul într-un model nesfarsit. De asemenea, permit utilizatorului sa adauge text rapid și ușor. Adesea, culorile designului pot fi schimbate, facute monocrome sau reordonate. Programele performante permit editarea, adaugarea sau eliminarea cusaturilor.
Formatul final al fisierului este transferat catre masina de brodat. Modelele de broderie pot fi transferate catre masinile de brodat computerizate prin cabluri, interfațe USB,CD etc.
Pentru a intampina deformarea materialului , aceasta are nevoie de un stabilizator (insertie, spray etc).
Metoda de stabilizare depinde de tipul de masina, de tipul tesaturii si de densitatea desenului.
De exemplu, tricourile și desenele mari necesită de obicei o stabilizare mai puternica.
Pentru articolele ce trebuiesc brodate, materialul este plasat intr-un gherghef. Acesta este apoi atasat la masina.
Un mecanism de acționare X si Y misca arcul sub ac, urmand coordonatele de proiectare create cand proiectarea a fost digitalizata pentru broderie.
In cele din urma, masina de brodat este pornita si monitorizata.
In functie de calitatea si dimensiunea fisierului de brodat, procesul de brodare efectiv poate dura de la cateva minute la peste jumatate de zi.
Si ,gata! Produsul brodat este finisat ,impachetat si livrat!
Daca vrei ca totul sa ti se para usor si nu atat de complicat cum am detaliat mai sus, te asteptam la IMAGGO Brasov – Merilor 4R sa stam de vorba la o cafea !
Ne gasesti si pe www.imaggo.ro iar la telefon 0771694007 iti punem da informatii care sa te lamureasca despre intreg procesul de brodare!
IMAGGO –O poveste de broderie si brodare!